Kitten
Eindelijk mag je de kleine ophalen. Zorg voor een kattenreismandje waarin je kitten veilig vervoerd kan worden. Leg er een zacht kleedje in en als het kan een lapje of knuffeltje met nestgeur. Je kunt het kleedje ook inspuiten met een speciale feromonenspray. Als je een langere rit moet maken is het handig om een puppy trainingsmat op de bodem te leggen.
Wees lief
Aai, speel en praat tegen je kitten. Laat jezelf niet bijten
of krabben tijdens het spelen. Gebeurt dit wel, geef ze dan het speelgoed om te laten zien dat het daar wél mee mag. Raak ook de pootjes, voetjes, nagels, staart, oren en het bekje aan. Oudere katten vinden dit vaak niet prettig, maar het is soms wel nodig voor verzorging of medische behandelingen. Door je kitten dit nu al rustig aan te leren, heb je daar later profijt van.
Home sweet home
Laat het reismandje thuis even staan zodat je kitten een rustige en veilige plek heeft. Laat ze zelf kijken of en wanneer ze eruit willen komen. Als je andere huisdieren hebt, kun je het mandje het beste wat hoger zetten zodat je
kitten rustig aan de geluiden,
geuren en nieuwe omgeving kan wennen.
Hou het klein
Sommige kittens zijn erg onder de indruk en misschien wat schuw. Andere hangen meteen in de gordijnen. Laat ze niet meteen door het hele huis gaan. De feromonenspray is ook nu weer handig om je kitten gerust te stellen. Er zijn ook verdampers die je in het stopcontact steekt.
Go see the doctor!
De dierenarts zal je kitten wegen en onderzoeken op parasieten en medische afwijkingen. Je kunt de mogelijkheden voor een identificatiechip, sterilisatie of castratie bespreken.
Daarnaast is het een goede oefening om te wennen aan de dierenarts, andere mensen en een ritje in
de reismand.
Veilige plek
Koop wat leuke kattenspeeltjes en een krabmeubel. Ook
een kartonnen doos vinden ze vaak fijn. Zorg voor een
veilige plek om de nacht door te brengen. Zet de kattenbak niet te dicht bij de slaap- en speelplek en zorg dat de kitten altijd goed bij het voer en drinkwater kan.
Kittenproof
Niet alles in huis zal kittenbestendig zijn. Denk aan hangende snoeren, bedrading, maar ook giftige planten, medicijnen en antieke vazen. Let ook op met smalle kieren achter of onder meubels waar je kitten in kan kruipen en mogelijk niet meer uit kan komen.
Buiten spelen
Hou je katje de eerste vier weken binnen. Als je daarna samen met je kat naar buiten gaat, laat dan de deur open, zodat zij naar binnen kan rennen als het angstig is. Na een tijdje zal ze haar eigen huis makkelijk terugvinden.
Oefen met geluiden
Zet de televisie of radio iets harder of laat via internet
geluidsopnames horen van bijvoorbeeld andere dieren,
vuurwerk, onweer of klusgeluiden.
Puppy
Het afscheid en de rit in de auto zijn spannend voor je jonge hondje. Vervoer ze in een zachte reismand of kennel. Sommige pups kunnen wagenziek worden, neem een oude handdoek mee om de ondergrond te beschermen.
Heimwee
Laat de pup de eerste dagen en avonden niet alleen. Hij was dag en nacht bij zijn moeder, broertjes en zusjes. Als een puppy piept, is dit vaak om de moeder te roepen. Ga dus altijd even kijken als hij piept. Misschien vindt je puppy het moeilijk om alleen te zijn. Het is iets wat ze geleidelijk aan leren.
Neem de tijd
Thuis heeft je pup de eerste dagen je volle aandacht nodig. Neem de tijd om hem te laten wennen aan het nieuwe huis, de mensen, spullen en eventuele andere huisdieren. Laat ze dat in alle rust doen en wacht nog even met de puppy-shower. Laat de nieuwe slaapplek, speeltjes en het water- en voerbakje zien en leg er wat voer in.
Gebroken nachten
Zorg dat er een mand of bench staat om in te slapen en zet deze op een warm, rustig en veilig plekje. Een nestlap of knuffel met de nestgeur zorgt voor een extra stukje geborgenheid. Leg een puppy pad plasdoek naast de mand en bij de achterdeur. Straf niet als het misgaat, maar beloon goed gedrag.
Samenklitten
Begin bij langharige honden meteen met borstelen om ze daaraan te laten wennen. Vooral rond de 6-8 maanden, als de puppyvacht vervangen wordt, moet je de nieuwe vacht goed blijven verzorgen.
In sommige van onze winkels kun je een afspraak met de hondentrimster maken. Elke hond heeft een speciale borstel of kam nodig, vraag welke
borstel het meest geschikt is.
Niets te poetsen
Een puppy wordt zonder tanden geboren. Na de eerste weken komt het vlijmscherpe puppygebit door. Na ongeveer 3 maanden zal dit gebit plaats- maken voor het volwassen gebit. Deze tanden zijn steviger en ronder. Het wisselen geeft pijn en ongemak, wat je kunt verzachten door ze kauwspeelgoed te geven.
Hij bijt!
Puppy’s ontdekken de wereld ook door te happen, kauwen en bijten. Niets wordt overgeslagen… En zo’n beet van een pup voel je. Reageer hierop met geluid, beweging of een correctie waarvan hij leert: ‘dit was te hard’. Het is niet goed als je pup constant naar handen, armen, voeten en benen hapt. Je kunt op zo’n moment speelgoed geven om te laten zien waar er wél in gebeten mag worden. Bijvoorbeeld een kauwbot. Blijft hij liever in jou happen, loop dan weg en beëindig het samen spelen.
Home alone
Begin klein. Ook als je in een andere kamer bent is jouw puppy alleen. Hou de momenten kort en ga terug als het nog goed gaat. Ga door de achterdeur naar buiten, kijk door het raam hoe hij daarop reageert en kom door de voordeur weer binnen. Je puppy zal er langzaam steeds zekerder van worden dat jij altijd terugkomt. Als je de eerste keren lang wegblijft, kan je pup hier nare ervaringen aan overhouden.
Blaffende honden
Willen aandacht! Als je hond blaft als jij weggaat, probeer
dan terug te komen als het weer stil is. Anders kan hij denken dat het blaffen geholpen heeft om jou terug te krijgen. Laat je puppy ook niet oneindig doorgaan met het piepen, huilen of blaffen. Stap voor stap opbouwen is belangrijk om daar in de toekomst profijt van te hebben.