8 maart 2023

Huisdieren: Hond - Kat

Overal beestjes

En dan niet de dieren die je graag om je heen hebt, maar de parasieten die ze ook graag zien. Niet als vriend, maar als voedsel. Dat moet je zien te voorkomen en anders moet je er zo snel mogelijk van af. Zeker als je weet dat 5% van de vlooienpopulatie op het huisdier zit en 95% in je huis!

 

Een huis vol

Vlooien zijn niet alleen vervelend voor je huisdier. Ook in huis veroorzaken ze een hoop overlast. En als je eenmaal een vlooienplaag te pakken hebt, kom je er niet snel van af. Dit komt doordat de vlooienpoppen tot wel 2 jaar in huis kunnen leven. Door huisdieren regelmatig preventief te behandelen, voorkom je heel veel ongemak en zelfs ziektes.

 

Kleine vampiers

Vlooien zijn parasieten die bloed zuigen. De vlo kan wel vijftien keer haar eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken per dag. De beet is pijnlijk en jeuk ontstaat door het speeksel wat de vlo inspuit om te voorkomen dat het bloed stolt. Dit gaat dusdanig irriteren dat honden en katten zich constant krabben en bijten. In sommige gevallen tot bloedens toe. Met goede en
frequente vlooienbestrijding bespaar je hond en kat een hoop pijn en jeuk.

Extra vervelend

Als jouw huisdier daar gevoelig voor is, kan een vlooienallergie ontstaan. Om deze allergie in stand te houden is één vlooienbeet per week genoeg. Daarnaast kunnen parasieten ziektekiemen overbrengen. Een voorbeeld hiervan zijn eieren van de lintworm. Als je hond of kat een besmette vlo opeet, groeien de eitjes inwendig uit tot een lintworm. Kinderen kunnen op deze manier ook besmet raken.

 

Behandel preventief, het hele jaar door

Dit kan met talloze producten als druppels, pipetten, tabletten, sprays, poeders, shampoos en halsbandjes. Sommige middelen zijn gericht op het doden van volwassen vlooien, andere zorgen ervoor dat eieren en larven doodgaan. Sommige bestrijdingsmiddelen werken binnen vijf minuten. Zeker bij een vlooienallergie zijn deze producten aan te raden.

 

Lekker vlooien

De handigste manier om te checken
of je hond of kat vlooien heeft, is met een vlooienkam. Vooral in de liezen, oksels en bij de staart zitten ze graag. Doe wat je uit de kam haalt in een bakje water en spoel het later weg. Vlooienpoep kun je herkennen als kleine zwarte korreltjes die rood kleuren als je ze op keukenpapier vochtig maakt.

 

Te laat?

Als er eenmaal vlooien zijn, ben
je te laat. Volwassen vrouwtjes leggen tientallen eitjes in de vacht. Die eitjes rollen er uit en ontwikkelen zich verder op de grond. Binnen tien dagen komen de larven uit. Een larf vervelt twee keer en wikkelt zich vervolgens in een cocon om te ontpoppen als vlo. Als de jonge vlo een hond of kat ziet, komt ze binnen een paar tellen uit de cocon om op het dier te springen.
Waar ze vervolgens weer eitjes
leggen.

Zo bestrijd je
een vlooienplaag

1

Hele huis grondig stofzuigen. Stofzuigerzak verwijderen

en in een vuilniszak weggooien.

2

Zorg dat iedereen uit huis is, ook de dieren.

3

Aquarium, vogelkooi, knaagdierverblijf etc. afdekken.

4

Voer- en waterbakken weghalen.

5

Behandel de hele omgeving. Spray goed in naden, kieren en donkere

plekken. Denk ook aan mand/kussen, bank, tapijt, maar ook zolder,

auto etc. Na behandeling het huis goed laten luchten.

6

Ongeveer 3 dagen niet stofzuigen of dweilen.

7

Mandjes, kleedje, speeltjes uitwassen op minimaal 60 graden.

8

Alle huisdieren behandelen met een veilig middel.

Zowel tegen vlooien als wormen.

9

Blijf je hond of kat (dagelijks) kammen. Herhaal de behandeling

als er na 4 weken nog steeds vlooien aanwezig zijn.

Zo bestrijd je een vlooienplaag

1

Hele huis grondig stofzuigen. Stofzuigerzak verwijderen en in een vuilniszak weggooien.

2

Zorg dat iedereen uit huis is, ook de dieren.

3

Aquarium, vogelkooi, knaagdierverblijf etc. afdekken.

4

Voer- en waterbakken weghalen.

5

Behandel de hele omgeving. Spray goed in naden, kieren en donkere plekken. Denk ook aan mand/kussen, bank, tapijt, maar ook zolder, auto etc. Na behandeling het huis goed laten luchten.

6

Ongeveer 3 dagen niet stofzuigen of dweilen.

7

Mandjes, kleedje, speeltjes uitwassen op minimaal 60 graden.

8

Alle huisdieren behandelen met een veilig middel. Zowel tegen vlooien als wormen.

9

Blijf je hond of kat (dagelijks) kammen. Herhaal de behandeling als er na 4 weken nog steeds vlooien aanwezig zijn.

Snel ingrijpen 

De teek kan ziektes doorgeven via de beet. Dus heeft een teek zich vastgebeten op jou of jouw huisdier? Dan moet je deze zo snel mogelijk verwijderen. Als de teek binnen 24 uur is verwijderd, is de kans dat ziektes – met als meest bekende de ziekte van Lyme –  worden overgedragen heel klein.

Teek away

Als je een teek weghaalt, is het vooral belangrijk dat je de teek niet beschadigt. Gebruik altijd een speciale tekentang. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet en trek deze er recht omhoog uit, zonder te draaien. Doe dit rustig, zodat de teek in z’n geheel inclusief alle monddelen wordt verwijderd. Een teek schroeft zich niet vast, dus draaien is niet nodig. Als de teek weg is, moet je de wond ontsmetten met 70 procent alcohol of jodium. Noteer de datum voor het geval dit nodig blijkt.

Tekenseizoen

In het tekenseizoen – van maart t/m september – is het belangrijk het huisdier dagelijks te controleren door te voelen of te kammen. Teekwerende en -dodende producten voor honden en katten werken doorgaans ook tegen vlooien en in sommige gevallen luizen. Denk hierbij aan Seresto halsbanden en Advantix pipetten. Overleg met jouw Dier&jij Servicepunt of een middel geschikt is. Gebruik nooit middelen die bestemd zijn voor andere diersoorten! Producten voor honden kunnen giftig zijn voor katten. Tekenmiddelen doden een teek als die al enige tijd op het lichaam zit. Daarom is het raadzaam om ook een product te gebruiken met een teekwerende werking.

Wees voorbereid

Bij ons vind je een groot assortiment met teekwerende en -dodende producten om je huisdier te beschermen.Daarnaast ben je bij ons aan het juiste adres voor een goede tekentang. Onze specialisten staan klaar om je te adviseren over de producten en hoe je deze gebruikt. Zo gaat je huisdier goed beschermd het mooie weer tegemoet!